РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Благоевград

EnglishБългарски

 • 1 Заседание на Областния оперативен щаб за борба с Коронавируса в област Благоевград
 • 2 Начало на кампанията по гроздобер на територията на област Благоевград
 • 3 Откриване на новата учебна година в Благоевград
 • 4 Консултации при областния управител за определяне на РИК за изборите на 14 ноември 2021
 • 5 Премиерът Стефан Янев и областният управител Николай Шушков на посещение в Банско
 • 6 Тържествено честване на 118-та годишнина от избухването на Илинденско-Преображенското въстание
 • 7 Областният управител инициира среща за проблемите с електрозахранването в населени места на община Сандански
 • 8 Областният управител Николай Шушков почете паметта на жертвите от полет 402 на израелските авиолинии
 • 9 Среща на Областния управител Николай Шушков с Районния Мюфтия Осман Кутрев
 • 10 Областният управител поздрави новоизбрания кмет на община Благоевград
 • 11 Работна среща на областния управител Николай Шушков в Драма, Република Гърция
 • 12 Областният управител Николай Шушков проведе първите работни срещи с кметове на общини на територията на Област Благоевград
 • 13 Имунизационни кабинети и екипи на територията на Област Благоевград за провеждане на ваксинации срещу COVID-19
 • 14 Програма Достъп до Информация връчи годишните награди за принос в областта на свободата на информация
 • 15 Културно-музикален спектакъл на Езикова гимназия "Акад. Людмил Стоянов" Благоевград, подкрепен от областния управител
 • 16 Официално откриване на обновения Паметник-костница
 • 17 Празник по отбелязване на Европейската година на културното наследство – 2018
 • 18 Завърши изпълнение на проект по Програма ИНТЕРРЕГ ИПП България-Македония с пресконференция и откриване на реновираната сграда на администрацията
 • 19 Първо място сред областните администрации в престижната класация на Програма „Достъп до информация“
 • 20 Първо заседание на Областния съвет за намаляване на риска от бедствия
 • 21 Втори етап от въвеждането на Европейския модел Обща рамка за оценка – CAF
 • Заседание на Областния оперативен щаб за борба с Коронавируса в област Благоевград

  С церемония по награждаване на екипите за постигнати резултати, висок професионализъм, старание и ангажимент към имунизационната кампания срещу COVID-19 започна днешното заседание на Областния оперативен щаб за борба с Коронавируса. Областният управител Николай Шушков връчи грамота, от името на д-р Стойчо Кацаров – Министър на здравеопазването, на директора на РЗИ-Благоевград д-р Калоян Калоянов за екипите, работещи в имунизационните кабинети
  Продължение...
 • Начало на кампанията по гроздобер на територията на област Благоевград

  Областният управител Николай Шушков придружи вицепрезидента Илияна Йотова и министъра на земеделието, храните и горите проф. д-р Христо Бозуков при посещението им на лозовия масив на вила „Мелник“, в землището на с. Хърсово, община Сандански. По време на посещението се проведе среща с представители на бранша, на която бяха коментирани възможностите за разширяване на пазарите за винопроизводителите, както и целевото подпомагане на сектора.
  Продължение...
 • Откриване на новата учебна година в Благоевград

  Вицепрезидентът Илияна Йотова, областният управител Николай Шушков, директорът на Областната дирекция на МВР – Благоевград старши комисар Георги Кандев, кмета на община Благоевград Илко Стоянов, председателя на ОбС-Благоевград Радослав Тасков, началникът на РОУ-Благоевград Ивайло Златанов и зам.-областните управители, откриха новата учебна година в Осмо средно училище „Арсени Костенцев“ в Благоевград.
  Продължение...
 • Консултации при областния управител за определяне на РИК за изборите на 14 ноември 2021

  Във връзка с получени указания от Централна избирателна комисия с писмо с изх. № ПВР-05-1/14.09.2021 г. и в изпълнение на параграф 5, т. 2 от ДР на Избирателния кодекс, Насрочената консултация, на основание чл.60, ал.1 във връзка с ал. 6 от Изборния кодекс и т. 3 от хронограмата, приета с Решение № 530-ПВР от 10.06.2021 г. на ЦИК на 16.09.2021 г. (четвъртък) от 15:00 часа в сградата на Областна администрация на област Благоевград, етаж 1 (Конферентна зала) се отлага, като същата ще се проведе на 19.09.2021 г. (неделя) от 11:00 часа в сградата на Областна администрация на област Благоевград, етаж 1 (Конферентна зала) при обявените от по-рано условия и изисквания към присъстващите.
  Продължение...
 • Премиерът Стефан Янев и областният управител Николай Шушков на посещение в Банско

  Министър-председателят Стефан Янев и областният управител Николай Шушков посетиха Банско в края на седмицата. В петък те се срещнаха с кмета на община Банско Иван Кадев, с когото проведоха разговори, свързани с развитието на региона. Акцент беше поставен върху грижата на общината към местния бизнес и стремежа Банско да бъде целогодишен курорт. Областният управител Шушков представи пред премиера информация за актуалната обстановка в Благоевградска област по отношение на пожарите и ситуацията по границите.
  Продължение...
 • Тържествено честване на 118-та годишнина от избухването на Илинденско-Преображенското въстание

  Областният управител участва в отбелязването на 118-та годишнина от избухването на Илинденско-Преображенското въстание и традиционния събор организиран по този повод от община Гоце Делчев. Официален гост на събитието бе вицепрезидентът Илияна Йотова.
  Продължение...
 • Областният управител инициира среща за проблемите с електрозахранването в населени места на община Сандански

  По инициатива на областния управител Николай Шушков и кмета на община Сандански Атанас Стоянов, днес се проведе работна среща във връзка с чести спирания на електрозахранването в населени места на територията на община Сандански.
  Продължение...
 • Областният управител Николай Шушков почете паметта на жертвите от полет 402 на израелските авиолинии

  Областният управител Николай Шушков участва във възпоменателна церемония в памет на жертвите от полет 402 на израелските авиолинии Ел Ал Израел Еърлайнс, при трагичния инцидент преди 66 г.
  Продължение...
 • Среща на Областния управител Николай Шушков с Районния Мюфтия Осман Кутрев

  На един от най-големите мюсюлмански празници Курбан Байрам, Областният управител Николай Шушков посети Районно Мюфтийство – Благоевград със седалище в гр. Гоце Делчев. Той поздрави с празника и с избирането и утвърждаването на новия Районен Мюфтия на Благоевград г-н Осман Кутрев. Областният управител връчи знака на област Благоевград на Районния Мюфтия и му пожела да продължава да работи за духовното израстване на жителите на областта, за мира и хармонията между религиозните общности.
 • Областният управител поздрави новоизбрания кмет на община Благоевград

  От името на Областна администрация и всички държавни органи и институции от територията на областта, областният управител Николай Шушков отправи поздрав към новоизбрания кмет Илко Стоянов и пожела успех във всяко начинание и реализиране на всички поставени цели, свързани с благото и просперитета на Благоевград.
 • Работна среща на областния управител Николай Шушков в Драма, Република Гърция

  Делегация водена от областния управител Николай Шушков и генералния консул на България в Република Гърция Владимир Писанчев, с участието на кметове на общини от областта бе на работно посещение в Префектура Драма, Република Гърция.
 • Областният управител Николай Шушков проведе първите работни срещи с кметове на общини на територията на Област Благоевград

  Областният управител се представи на кметовете на Сандански и Петрич, Стоянов и Бръчков на 25 май 2021 г. Във всяка от срещите на първо място отбеляза ролята на екипите, професионализма и доверието между институциите и служителите за добрата работа на администрацията в името на стабилността на държавата и общественото добро. Подчерта, че неговите усилия са насочени към изпълнение на ангажиментите по организационно-техническата подготовка на предсрочните избори, за да се гарантират честни, открити и прозрачни избори, но успоредно с това, да не се понижава нивото на качественото административно обслужване.
 • Имунизационни кабинети и екипи на територията на Област Благоевград за провеждане на ваксинации срещу COVID-19

  Регионална здравна инспекция Благоевград обяви лечебните заведения и екипи за провеждане на ваксинации срещу COVID-19. В приложения списък са предоставени адресите и телефоните за връзка със съответното лечебно заведения или екип.
 • Програма Достъп до Информация връчи годишните награди за принос в областта на свободата на информация

  На 17-та церемония за Международния ден на правото да знам Програма Достъп до Информация удостои с грамота Областна администрация Благоевград в Категорията "Институция, организирала най-добре предоставянето на информация за граждани". Събитието бе проведено на 28 септември в НДК - София, където заместник-областният управител Антоанета Янчева прие и благодари за наградата.
 • Културно-музикален спектакъл на Езикова гимназия "Акад. Людмил Стоянов" Благоевград, подкрепен от областния управител

  Видяхме в Благоевград най-успешната продукция на Бродуей за всички времена.Показаха ни я едни от най-талантливите и умни деца на Благоевград - учениците на Езикова гимназия "Акад. Л. Стоянов" . Инициативата е на Областна администрация Благоевград в изпълнение на Комуникационната стратегия на Р. България за ЕС и се реализира съвместно с ЕГ.
 • Официално откриване на обновения Паметник-костница

  Днес официално бе открит обновеният Паметник-костница в района на Старите гробища в Благоевград. Бисер Михайлов областен управител на област Благоевград и председател на Областната комисия за военните паметници отбеляза, че паметникът костница отново е в пълния си блясък с възстановения войнишки кръст за храброст така, както е бил направен при неговото издигане през 1938 г. Криптата е обновена и в нея са положени костите на всички загинали в защита на Отечеството герои.
 • Празник по отбелязване на Европейската година на културното наследство – 2018

  По инициатива на областния управител, с Празник на гръцката култура в Благоевград на 28 ноември в зала „Пейо Яворов“ се отбеляза Европейската година на културното наследство – 2018.
 • Завърши изпълнение на проект по Програма ИНТЕРРЕГ ИПП България-Македония с пресконференция и откриване на реновираната сграда на администрацията

  Областният управител Бисер Михайлов, министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова и Сухейл Фазлиу – министър на местното самоуправление на Република Македония откриха на реновираната сграда на Областна администрация Благоевград, финансирана от Програма за трангранично сътрудничество Interreg България-Македония.
 • Първо място сред областните администрации в престижната класация на Програма „Достъп до информация“

  Администрацията ни е една от четирите администрации в страната, която е изпълнила всички критерии за публичност на информация по Закона за достъп до обществена информация и Закона за предотвратяване и установяване конфликт на интереси.Оценката на обществото в лицето на неправителствения сектор е изключително важна за нас и сме удовлетворени от това, че през 2018 година сме на първо място сред областните администрации в класацията на Програма „Достъп до информация“ (ПДИ). Програма „Достъп до информация“ е с повече от 20-годишен опит в проучването на нивото на публичността на администрациите и провеждане на кампании за подобряване състоянието на достъпа до информация.
 • Първо заседание на Областния съвет за намаляване на риска от бедствия

  Областният управител Бисер Михайлов назначи Областен съвет за намаляване на риска от бедствия в област Благоевград (ОСНРБ) със заповед № ОА-ОМП – 212/15.06.2017 г. Основна цел на Съвета е организиране и контролиране изпълнението на превантивни мерки за недопускането или намаляването на последиците от бедствия на територията на област Благоевград..

 • Втори етап от въвеждането на Европейския модел Обща рамка за оценка – CAF

  В администрацията тече вторият етап от въвеждането на Европейски модел Обща рамка за оценка – CAF по проект на Института по публична администрация (ИПА).

 • 1
 • 2
 • 3
2015 2019 DOI 1 2019 PDOI
"Най-прозрачна областна администрация" Научи повече "Почетна грамота за активна прозрачност" Научи повече Оценка за публичност и прозрачност Научи повече 

Награди

„Най-прозрачна областна администрация“ за 2015

1 transparent2015

plaket2014

Областна администрация Благоевград

Административен контрол м. август 2011

За периода 01.08.2011 г. – 31.08.2011 г., при осъществяването на административния контрол върху актовете на общинските съвети, Областният управител на област с административен център град Благоевград е върнал за ново обсъждане общо 17 решения на общинските съвети и е отнесъл за оспорване пред Административен съд – гр. Благоевград 4 решения.
Със своя Заповед № ОА-АК-543/25.08.2011 г. Областният управител на област Благоевград върна за ново обсъждане Решение № 660 от Протокол № 39 на Общински съвет – гр. Петрич. Върнатото решение касае провеждането на конкурс за възлагане на обществен превоз по автобусни линии от утвърдената републиканска транспортна схема. Незаконосъобразността при така взетото решение се изразява в утвърдените от общинския съвет критерии за оценка и класиране на кандидатите.
Един от приетите критерии е „Собственост върху автомобилния парк”. Именно това изискване, което дава по-голям брой точки на собствениците на автобуси, поставя потенциалните участници в конкурса в неравностойно положение, като така се осигурява предимство на вече съществуващи превозвачи. Друг заложен критерий е практическият опит при осъществяване на обществен превоз на пътници по автобусни линии. Включването и на този критерий противоречи на правилата за свободна конкуренция, като се създава бариера за навлизане на пазара на нови превозвачи.
         Оспорено пред Административен съд – Благоевград е и Решение № 236 от Протокол № 10 на Общински съвет – Благоевград. С приетия акт е потвърдено Решение № 213 от Протокол № 9 от 28 юли 2011 г., с което е гласувано на основание §78, ал. 2 от ЗОС неправомерно удължаване срока на договор за отдаване под наем на общински нежилищен имот – публична общинска собственост на ЕТ „Д – р Юлия Николова – ИПСДПО” и ЕТ „Д – р Мариела Вълчева – ИППСП”. Основанието, на което е прието решението, е абсолютно неприложимо, а самото удължаване на договори за отдаване под наем на имоти – общинска собственост е напълно незаконосъобразно.
         Също така е оспорено и Решение № 235 от Протокол № 10 на Общински съвет – гр. Благоевград. Със същото е потвърдено Решение № 211, с което отново е гласувано на основание §78, ал. 2 от ЗОС неправомерно удължаване на срока на договор за отдаване под наем на общински нежилищен имот – публична собственост на ЕТ „Теменужка Тасева – С”. Имотът предмет на решенията е кафе – сладкарница, намираща се на партерния етаж в сградата на община Благоевград.
         Върнато за ново обсъждане и Решение № 244 от Протокол № 8 на Общински съвет – гр. Сандански. С цитираното решение е дадено съгласие да бъде обособен имот с № 000646, с площ от 2,827 дка. от имот №000337, находящ се в землището на с. Плоски, община Сандански. В настоящия случай община Сандански не е мотивирала правно и фактически своето решение и дори не се е легитимирала като собственик на имот с № 000337, поради което същото е върнато, докато не бъде подкрепено с официални писмени доказателства, установяващи безспорно правото на собственост на Общината.
         Със своя Заповед № ОА-АК-504/03.08.2011 г. Областният управител на област Благоевград е върнал за ново обсъждане Решение № 81 от Протокол № 7 на Общински съвет – гр. Якоруда, с което е дадено съгласие да бъде открита процедура за провеждане на публичен търг по отдаване под наем на 15 кв. м. – публична общинска собственост за поставяне на ВТО за извършване на търговска дейност. При приемането на цитираното решение Общински съвет – гр. Якоруда не се е съобразил с изискването на чл. 56 от ЗУТ. Именно цитираната разпоредба дава възможност да се поставят ВТО – и върху поземлени имоти – общинска собственост, като за тези обекти се издава и разрешение за поставяне въз основа на схема, одобрена от главния архитект на общината. Такава схема не е одобрявана на територията на Община Якоруда.
         Върнато за ново обсъждане е и решение на Общински съвет – гр. Гоце Делчев, с което е дадено съгласие Община Гоце Делчев да отдаде под наем помещения, без търг и конкурс, на бизнес инкубатор – Гоце Делчев. Приетото решение противоречи на чл. 20, ал. 2 във връзка с ал. 1 от Наредба № 2 за реда на придобиване, управление и разпореждане с общинско имущество в община Гоце Делчев. Липсва и удостоверение от Централния регистър към Министерство на правосъдието по ЗЮЛНЦ, с което да се докаже, че наистина става дума за сдружение с нестопанска цел и по този начин отдаването под наем да бъде без търг и конкурс. Липсва и декларация към предложението на Кмета на община Гоце Делчев, от която да е видно, че юридическото лице не притежава в собственост помещения на територията на общината и не ползва други общински или държавни помещения.

Home Menu