Република България
  • English (United Kingdom)
Начало От нас Днес България прекланя глава пред подвига на борците за свобода и независимост

Днес България прекланя глава пред подвига на борците за свобода и независимост

Областният управител Бисер Михайлов се включи в честванията по повод 140 години от гибелта на българския революционер, поет и публицист - Христо Ботев. В знак на  уважение, преклонение и признателност към безсмъртната личност на героя, венци и цветя пред неговия паметник, поднесоха граждани и гости на Благоевград, представители на регионални и културни институции, военнослужещи, представители на неправителствени организации, десетки ученици и деца. Моменти от живота и делото на Христо Ботев припомниха възпитаници  на Театрална школа към ОДК, които изнесоха рецитал посветен на българския революционер. 
Ботев загива на 2 юни 1876 г. в подножието на връх Вола във Врачанския балкан, пронизан от вражески куршум. Дни преди това, на 17 май, неговата чета слиза от кораба „Радецки” край Козлодуй и поема към Балкана, за да помогне на въстаналите си братя в Средногорието. 
Литературното и публицистично наследство на Ботев не е голямо по обем, но по своите художествени достойнства то бележи върха не само във възрожденската, но и изобщо в цялостното развитие на българската литература. Всяко от произведенията на Христо Ботев оставя отпечатък в българска литературна история. Сред заглавията на най-известните му творби са „Майце си”, „Към брата си”, „На прощаване”, „Хаджи Димитър”, „Моята молитва” и други. 
Точно в 12.00 часа, с вой на сирени, Благоевград почете паметта на Христо Ботев и всички загинали за свободата на родината.