Republic of Bulgaria
  • Български (България)
Home From region Добърските баби – „Живи човешки съкровища“

Добърските баби – „Живи човешки съкровища“

Утре в Министерство на културата от 11.00 часа ще се състои официалната церемония за обявяване на кандидатурите по националната система „Живи човешки съкровища – България“, вписани в Националната представителна листа на елементите на нематериалното културно наследство за 2012 г.
На церемонията ще присъстват представители на Областна администрация Благоевград и Община Разлог,  членовете на регионалната комисия - проф. д-р изк. Лозанка Пейчева – председател, проф. д-р Костадин Динчев и Румяна Хаджиева – главен уредник, етнограф в РИМ-Благоевград и номинираните за Националната система „Живи човешки съкровища – България“ - „Добърски баби – пазители на традиционния обред Водици“  - с. Добърско.
Добърските баби са едни от малкото, пазители на автентичния български фолклор в Област Благоевград. Самодейната им група съществува повече от 50 години, като Елена Попова и Екатерина Будина участват от основаването й. Днес групата се състои от 12 дами на възраст над 60 години, с ръководител Смилена Попова, които утре пътуват за столицата.