REPUBLIC OF BULGARIA

Regional administration Blagoevgrad

EnglishБългарски

Днес тържествено се проведе церемония по откриване на реновираната сграда на Областна администрация Благоевград, финансирана от Програма за трангранично сътрудничество Interreg България-Македония.
По покана на областния управител Бисер Михайлов в церемонията взеха участие г-жа Петя Аврамова – министър на регионалното развитие и благоустройството на Република България и г-н Сухейл Фазлиу – министър на местното самоуправление на Република Македония. На церемонията присъстваха още народният представител Даниела Савеклиева и кметове от областта.


Сградата на Областна администрация Благоевград е реновирана в резултат на изпълнението на проект „Зелени сгради за общо зелено бъдеще“, който е финансиран от Програмата ИНТЕРРЕГ ИПП България – Македония 2014 – 2020. В рамките на проекта е реконструирана част от сградата на Областна администрация, включително полагане на външна топлоизолация, покривна изолация; вграждане на фасадно LED осветление, саниране на източна, южна и част от западната страна на сградата, в резултат на което енергийният клас на сградата се промени от клас D в клас C, каквато е основната цел на проекта.
Официалното откриване на реновираната сграда и заключителното представяне на изпълнението на Проекта бе пред партньорите от Община Кочани, Република Македония, министрите на регионалното развитие на двете съседни държави, представители на централната и местна власт, и журналисти. Участниците в пресконференцията получиха голям набор от информационни материали, отразяващи високите и съвременни стандарти, заложени в дейностите на проекта, както и информация за климатичните промени и мерки за намаляване на последиците от изменението на климата и зелена инфраструктура.
Тържественото откриване и освещаване на сградата бе финалната част от заключителната пресконференция по Проекта „Зелени сгради за общо зелено бъдеще“.

20181015-2
Церемонията откри областният управител заедно с министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова и министъра на местното самоуправление на Република Македония Сухейл Фазлиу, като отправи благодарности към всички за успешно и в срок изпълнените дейности по реновирането на сградата.

Министър Аврамова изтъкна голямата подкрепа за граничните региони от Програмите за трансгранично сътрудничество и изрази увереността за разширяване на сътрудничество и реализация на бъдещи проекти между България и Република Македония.

20181015 3

Министърът на местното самоуправление на Република Македония Сухейл Фазлиу, във финалното слово, изрази също задоволство от съвместната работа и увереност за бъдещи проекти в трансграничния регион и между двете страни.

20181015 4

Министър Аврамова, областният управител Бисер Михайлов и министър Фазлиу тържествено прерязаха лентата, съпроводено с пожелания за много здраве и успехи.