REPUBLIC OF BULGARIA

Regional administration Blagoevgrad

EnglishБългарски

Областният управител Николай Шушков се срещна с кмета на община Петрич Димитър Бръчков и изпълнителния директор на Съюза на международните превозвачи Йордан Арабаджиев. След двучасови разговори се стигна до решение, което да доведе до облекчаване на ситуацията на Гранично контролно-пропускателен пункт Кулата – Промахон.

При оглед на място бе решено каква ще бъде организацията на движението, за да е ясно от къде ще преминават празните тежкотоварни автомобили над 3,5 тона, на територията на пункта.
„Имаме решение, подкрепено от Агенция „Митници”, да бъде открито ново трасе, през което ще преминават само празните камиони с временен мобилен кантар. Надяваме се, че това ще облекчи обстановката на пункта” поясни областният управител пред журналисти.

Николай Шушков обърна внимание, че най-големият проблем е кадровото обезпечаване на тези трасета, но е поет ангажимент от 1 юли 2021 г. да заработи с пълна сила, а ако има възможност ще бъде направен опит – експериментално да бъде пуснат по-рано новият коридор за празни товарни автомобили. Подчерта, че всички действия е редно да бъдат координирани с граничните власти на Република Гърция, защото основната причина за забавяне е тяхното изискване за правене на PCR тест за COVID-19. Областният управител разясни, че мерките, които се предприемат по отношение на тежкотоварните автомобили по никакъв начин няма да повлияят или затруднят трафика на леки автомобили и автобуси посока Република Гърция.