REPUBLIC OF BULGARIA

Regional administration Blagoevgrad

EnglishБългарски

briefing25062021 1На кратък брифинг, пред Областна администрация Благоевград, областният управител Николай Шушков обяви: „Късно снощи, главният секретар на Министерството на външните работи на Гърция е уведомил нашето посолство в Атина, че от 1 юли, Граничният пункт Илинден-Ексохи ще започне да пропуска от гръцка страна пътници, туристи, леки автомобили и автобуси“.
Областният управител поясни, че това е един голям успех на българската дипломация, която от затварянето на Пункта до вчера, работи активно по този проблем. Принос за вземането на това решение, несъмнено е работната срещата, която се проведе на 17 юни 2021 г. в Драма, Република Гърция, с областните управители на Драма и Кавала.

 Николай Шушков подчерта, че официалното решение на гръцкото правителство се очаква днес, за да бъде уточнен режимът на преминаване. Обърна специално внимание на присъстващите журналисти, че българските институции имат пълна готовност и разполагат с всички екипи на контролните органи, които да работят на 24-часов режим на Пункта. Освен това, отварянето на ГКПП Илинден - Ексохи ще намали напрежението в обществото по тази тема и ще облекчи трафика на ГКПП Кулата-Промахон.

Допълнително спокойствие дава и уверението на гръцките власти, че от 1 юли на ГКПП Кулата-Промахон ще бъдат увеличени гръцките гранични полицаи с около 20 човека, с което преминаването на автомобилите ще става значително по-бързо.
Другата добра новина е, че ще бъде отворен и Граничният пункт Богородица – Евзони между Гърция и Северна Македония, през който ще бъдат насочени голяма част от автомобилите, пътуващи от Сърбия и Северна Македония към Гърция, което значително ще облекчи работата на ГКПП Кулата - Промахон.