REPUBLIC OF BULGARIA

Regional administration Blagoevgrad

EnglishБългарски

На 26.07.2021 г. в Конферентната зала на Областна администрация Благоевград се проведе заседание на Областния оперативен щаб за борба с коронавируса.
По време да заседанието бе представен приетия с Решение на Министерски съвет, Национален оперативен план за справяне с пандемията от SARS-CoV-2, който предвижда конкретни стъпки и действия при различни нива на заболеваемост за оптимално справяне с кризата при следваща тежка епидемична вълна.

Обсъдена бе готовността за реакция на лечебните заведения при увеличаване на случаите с ковид инфекция. Предложено бе при повишаване на заболелите в областта да бъде изпратено искане до Министерството на здравеопазването за увеличаване на леглата за ковид пациенти без да се намалява останалия брой легла в лечебните заведения.
Прието бе заседанията на Областния оперативен щаб да се провеждат присъствено само с тези членове, които са били ваксинирани, а останалите да участват в заседанията онлайн.
Дискутирана бе възможността да бъде създаден Областен координационен център, който да информира в реално време за наличието на свободни легла в отделните лечебни заведения, възможностите за транспортиране на пациенти от едно заведение за болнична помощ към друго заведение на територията на областта и друга информация, улесняваща комуникацията между лечебните заведения за справяне с пандемията.
Предложено бе да бъдат предприети мерки за повишаване на имунизационния обхват и темпа на ваксиниране, особено на високо рисковите групи като медицински персонал, учители и служители в социални заведения.