REPUBLIC OF BULGARIA

Regional administration Blagoevgrad

EnglishБългарски

15 09 vice 1

Днес думите на любов и уважение са за българските учители, заяви вицепрезидентът Илияна Йотова, която откри новата учебна година в Осмо средно училище „Арсени Костенцев“ в Благоевград.
Официални гости на събитието по повод 40-годишнината от създаването на Осмо СУ „Арсени Костенцев“—Благоевград и откриването на новата учебна година бяха: областният управител Николай Шушков, директорът на Областната дирекция на МВР – Благоевград старши комисар Георги Кандев, кмета на община Благоевград Илко Стоянов, председателя на ОбС-Благоевград Радослав Тасков, началникът на РОУ-Благоевград Ивайло Златанов и зам.-областните управители.


В словото си Илияна Йотова приветства учителите и учениците от Осмо СУ с думите: „Българската нация оцеля през тъмните векове на робство благодарение на просветата. Просвещението и книжнината родиха и изградиха българската нация. Далеч преди зараждането на национално-освободителните борби, историята ни се пишеше от хора като Паисий, от тези, които прозряха, че пътят на знанието е пътят на развитие и успеха, от българското Възраждане.“

Вицепрезидентът се обърна към учителите и подчерта, че през трудните времена на ограничителни мерки, когато шокът бе завладял всички, именно те успяха първи и най-бързо да трансформират процеса на обучение. „Дългът към просвещението във вашите сърца е по-силен от всяка криза“, посочи Илияна Йотова и изтъкна, че учителите възпитават в добродетели, изграждат характери и личности.

Към родителите вицепрезидентът се обърна с думите: С учителите сме съюзници в името на бъдещето на децата ни. Общата ни цел – да възпитаме достойни граждани на любимото ни Отечество, ще постигнем, когато сме единни.
На учениците вицепрезидентът пожела успехи и нестихваща обич към знанието. „Задача на нас, възрастните, е да ви осигурим безоблачно детство, да ви подаваме ръка за подкрепа и кураж“, посочи Илияна Йотова.
Неврокопският митрополит Серафим отслужи молитва за здраве и благоденствие за всички граждани, учители, служители и ученици.
Програмата продължи с поднасяне на цветя на паметната плоча на патрона на училището и откриване на ново мозаечно пано-икона на светите братя Кирил и Методий.
Вицепрезидентът подари за училищната библиотека книги на акад. Антон Дончев.

15 09 2