REPUBLIC OF BULGARIA

Regional administration Blagoevgrad

EnglishБългарски

spasi jivot

От 16-22 септември за шеста поредна година на територията на цяла Европа се провежда мащабната операция в дните от Европейската седмица на мобилността, като целта на Дните за безопасност на ROADPOL (известен преди като проект EDWARD) е да се намали броят на жертвите от трафика до нула поне за един ден.
Организаторите от ROADPOL застъпват позицията, че за жертвите на пътя отговорността е на всички и призовават за внимание при участие в движението по пътищата, за да защитим себе си и другите от пътни инциденти и вреди. Главен координатор на проекта на територията на Република България е Главна дирекция „Национална полиция“.
Към момента на страницата на проекта на адрес: https://www.roadpolsafetydays.eu/, са стартирани активности с възможност за присъединяване към проекта на партньори не само от Европа, а и от целия свят. На интернет страницата на пътна полиция на адрес: https://www.mvr.bg/opp/, може да бъде намерена допълнително информация, както за настоящата кампания, така и за активността на българските участници през изминалите години.
Мотото тази година, е „Лесно е да спасиш живот! Просто спазвай правилата!“


Проектът насърчава участниците в пътното движение да мислят на първо място за безопасността, докато шофират, вървят пеш или карат велосипед. Да са наясно с рисковете, на които може да изложат своя и живота на останалите участници в движението, и не на последно място - как всеки може да допринесе за намаляване на рисковите ситуации на пътя.
Областна администрация Благоевград е част от инициативата, насочена към насърчаване културата на пътна безопасност и повишаване на вниманието ни при движение по пътищата, призовавайки всички – и водачи, и пешеходци – да преценяват по-адекватно рисковете на пътя и да вземат мерки за ограничаването им.
Областният управител Николай Шушков подкрепя проекта за провеждане на операция в дните от Европейската седмица на мобилността (16 - 22 септември) на територията на област Благоевград с убеждението, че усилията на всички институции, на цялото общество трябва да се насочат към създаването и прилагането на устойчиви и ефективни модели за намаляване броя на пътно-транспортните произшествия.