REPUBLIC OF BULGARIA

Regional administration Blagoevgrad

EnglishБългарски

Делегация водена от областния управител Николай Шушков с участието на кметове на посещение в Драма

Делегация водена от областния управител Николай Шушков и генералния консул на България в Република Гърция Владимир Писанчев, с участието на кметове на общините Банско – Иван Кадев, Белица – Радаслав Ревански, Гоце Делчев – Владимир Москов, Разлог – инж. Красимир Герчев и Сатовча – Арбен Мименов бе на работно посещение в Префектура Драма, Република Гърция.
По покана на областния управител на Драма - Георгиос Пападопулос и областния управител на Кавала - Костас Антониадис на работната среща обсъдиха стратегически важния въпрос за отваряне на Гранично контролно-пропускателен пункт Илинден – Ексохи за преминаване на леки автомобили и пътници.

Drama 3 2021
Общата позиция е, че е необходимо отварянето на ГКПП Илинден-Ексохи на пълно 24 часово работно време, за да се възобнови туристопотока, да се даде възможност на малкия и среден бизнес от двете страни на границата да заработи с пълна сила. Отварянето за леки автомобили и пътници на ГКПП Илинден-Ексохи ще облекчи и трафика на ГКПП Кулата-Промахон.
В хода на разговора стана ясно, че българската страна има пълна готовност за 24 часово отваряне на пункта за леки автомобили и пътници.
На срещата присъстваха председателя на регионалния съвет – Христос Папатеодоро и заместник регионалния управител /ресор аграрно развитие/ - Георгос Зибидис от регион Източна Македония и Тракия. Участие в събитието взеха и кметовете на Кавала – Теодорос Муриадис, на Пангеос - Филипос Анастасидис и на Като Неврокопи – Йоанис Кириакидис, общини на територията на регион Източна Македония и Тракия, които съвместно с областните управители на двете префектури, поеха ангажимент да работят с петте гръцки министерства, които имат отношение по въпроса, за отваряне на ГКПП Илинден- Ексохи.
Областният управител Николай Шушков изрази увереност, че с общи усилия ще се постигне положително разрешаване на въпроса и въпреки предизвикателствата, породени от разпространението на COVID-19, развитието на приятелските връзки и ползотворното партньорство между регион Източна Македония и Тракия и Област Благоевград ще продължат да се развиват, както до сега.