REPUBLIC OF BULGARIA

Regional administration Blagoevgrad

EnglishБългарски

Областният управител участва в отбелязването на 118-та годишнина от избухването на Илинденско-Преображенското въстание и традиционния събор организиран по този повод от община Гоце Делчев.
В изказването си вицепрезидентът Илияна Йотова – официален гост на събитието, подчерта: „Всякакви опити за кражба, за подмяна на история, за делението на героите на чужди и свои е оскърбление на тяхната памет и много тежка присъда за дръзналите да го правят. България няма да го допусне, ще пази чиста и свята своята история. Няма да приемем езика на омразата и твърдата ни позиция вече се чува и в Европа.“

Паметта на героите почетоха директорът на Областната дирекция на МВР – Благоевград старши комисар Георги Кандев, командирът на поделение 26400 Благоевград полк. Митко Балтов, народният представител Елхан Кълков, кметовете на общините Банско, Петрич, Сандански и други.
Слово произнесе и домакинът на събитието кметът на община Гоце Делчев Владимир Москов, който припомни голямото значение на Илинденско-Преображенското въстание, неговите завети и поуки.
Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим отслужи заупокойна молитва за загиналите в Илинденско – Преображенското въстание и молебен за здраве.